Obljetnica

1953. - 2003.

PEDESET GODINA RADA

 

Poljoprivredna zadruga "Lovas" djeluje od 1953. godine, na području sela Lovas i Opatovac. Od svog osnutka zadruga je bila nositelj gospodarskog  i inog razvoja u ova dva mjesta.

Zadruga je do 1991. godine bilježila stalan rast kroz primjenu moderne tehnologije i agrotehnike za proizvodnju u poljoprivredi, na seljačkim gospodarstvima sa 700 ha i vlastitom imanju od 1200 ha oranica.

U proizvodnji bilja ostvareni su vrhunski urodi kukuruza 11 t/ha, pšenice 7 t/ha, šećerna repa 70 t/ha, grožđa 20 t/ha, voća 70 t/ha.

Zadruga ima vlastitu sušaru, silose i skladišta za 10.000 t žitarica. Raspolagala je modernim strojevima i opremom s kojom je bilo moguće dati blagovremenu kvalitetnu uslugu poljoprivrednicima. Zadruga je učestvovala u znatnim sredstvima i drugim vidovima pomoći u izradi komunalne infrastrukture i objekata od javnog značaja u Lovasu i Opatovcu. Za svoj doprinos u mnogim aktivnostima zadruga je dobila razna priznanja i zahvalnosti.

Srbočetničkom okupacijom 1991. godine zadruga kao i cijelo okupirano područje doživjelo je veliko razaranje, ljudske gubitke i uništenje imovine. Šest godina (1991. - 1997.) zadruga ne djeluje u svom sjedištu a njeni djelatnici (82) i mještani nalaze se u progonstvu diljem Hrvatske.

Mirnom reintegracijom 1. kolovoza 1997. godine s općinskom Upravom vraća se i Uprava zadruge, te započinje povratak i obnova zadruge, a samim tim i povratak i obnova poljoprivrednih domaćinstava. Povratkom je zatečena i zapuštena imovina , zakorovljene njive, razrušene stambene i gospodarske objekte, opljačkana imovina.

Po povratku, zadruga je obnovila mehanizaciju, oživila proizvodnju na vlastitom imanju i imanjima poljoprivrednika. Približavamo se ponovno visokim proizvodnim rezultatima , dobrom poslovanju, što puno znači za povratak prognanika i zapošljavanje. Sve nam to govori o velikoj volji, snazi, radinosti i neuništivosti hrvatskog čovjeka, da istraje i pored svih nedaća, da ostane svoj na svome.